Евгения Танева

Завършва през 2021 г. със специалност „Телевизионна и филмова режисура“. Дипломният й филм е документалният „Стигма“, който засяга тежка, но важна социална тема за съдбата на хора с психично заболяване в България.

Късометражният й филм „10 секунди“ е отличен за най-добър дебют на 19-ти Международен фестивал на спортното кино „КРАСНОГОРСКИ“. 

През 2018 г. Евгения Танева е част от Младежкото жури на 22-ия Международен София Филм Фест. Финалист на „THE 355 FILM AWARD” 2020 на Фондация „Стоян Камбарев”. Тя е и основател на фондация „Р’АРТ“ (2020).

През 2023 г. бива отличена в категория “Най-добра режисура” на Exchange Film Festival за филма “Сашето с кинокамерата”, а най-новият ѝ късометражен филм е абсурдната комедия “Към бъдещето”. 

През 2023 г. основава организацията “БЛАГА Филмс” и става програмен директор на новооткритото артхаус кино в София – Кино уикенди. Била е художествен ръководител на проект “Кино в Родопите”, 2023 г. и селекционер и асистент в програмния отдел на Международния документален “Родопи филм фест” в Смолян, 2022 г.

Създател на два проекта с фотографии от самостоятелните й пътувания из Европа и Индия, които са били представени на живо и в интернет.